1 cały kurczak (u mnie 1,7 kg)
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do gyrosa
4 łyżki oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
0,5l jasnego piwa w butelce
dowolna ilość ziemniaków + 1-2 łyżki oleju + przyprawa do ziemniaków
Kurczak pieczony na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Dodajemy olej, przyprawy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę.
4.Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.
5.Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.
Porady
Jeśli piwo nie będzie wypływać z butelki należy wsypać do niej 1/3 łyżeczki soli.
Komentarze