Kurczak pieczony na butelce z piwem

4.46 (151 ocen)

Tak upieczony kurczak jest miękki i soczysty.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (u mnie 1,7 kg)
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do gyrosa
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sok z 1/2 cytryny
    0,5l jasnego piwa w butelce
    dowolna ilość ziemniaków + 1-2 łyżki oleju + przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Dodajemy olej, przyprawy i mieszamy. Wykładamy na blaszkę.
  • 4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.
  • 5. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.

Porady

Jeśli piwo nie będzie wypływać z butelki należy wsypać do niej 1/3 łyżeczki soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować