Kurczak pieczony

4.5 (152 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Kurczak pieczony w marynacie i glazurze. Smakuje rewelacyjnie, jest w środku soczysty z chrupiącą skórką na zewnątrz.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak średniej wielkości: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 3 ząbki
    - sól: 1 łyżeczka
    - miodu naturalnego: 1 łyżka
    - sos sojowy: 3 łyżki
    - olej: 2 łyżki
    - musztarda: 4 łyżki
    - przyprawa do kurczka: 1 łyżka
    - woda: 0.33 szklanki
    - papryka slodka mielona: 1 łyżeczka
    - miodu naturalnego: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka/udka myjemy i osuszamy. W miseczce rozcieramy czosnek z solą i nacieramy kurczaka.
    Wszystkie składniki marynaty(miód, sos sojowy, olej, musztardę, przyprawa do kurczaka- ja używam złocistej) mieszamy ze sobą i nacieramy kurczaka. Wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki glazury (woda, miód, papryka) mieszamy ze sobą.
    Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
    Smarujemy kurczaka z jednej strony połową przygotowanej glazury i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. (cały kurczak, jeśli mamy udka to wystarczy na 40 min.), po tym czasie przekręcamy kurczaka na druga stronę, smarujemy pozostała glazurą i wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. (cały kurczak, uda około 20 min.).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Glazura Kurczak Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować