Kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka/udka myjemy i osuszamy. W miseczce rozcieramy czosnek z solą i nacieramy kurczaka.
Wszystkie składniki marynaty(miód, sos sojowy, olej, musztardę, przyprawa do kurczaka- ja używam złocistej) mieszamy ze sobą i nacieramy kurczaka. Wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki glazury (woda, miód, papryka) mieszamy ze sobą.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Smarujemy kurczaka z jednej strony połową przygotowanej glazury i wstawiamy do piekarnika na 1 godz. (cały kurczak, jeśli mamy udka to wystarczy na 40 min.), po tym czasie przekręcamy kurczaka na druga stronę, smarujemy pozostała glazurą i wstawiamy ponownie do piekarnika na 30 min. (cały kurczak, uda około 20 min.).
Komentarze