Faszerowany kurczak pieczony

4.44 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To pierwszy raz, kiedy upiekłam kurczaka. Kiedy byłam dzieckiem, taki pieczony przysmak gościł u nas często, ale zawsze robił go tata. Teraz to ja z drżeniem serca spróbowałam podjąć to wyzwanie. No i wyszło wyśmienicie!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 kg młodych ziemniaków
    - 1,70 kg kurczaka
    - 250 g pieczarek
    - pół puszki kukurydzy konserwowej (ok. 140 g)
    - duża cebula
    - garść świeżej pietruszki
    - przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki i tymianku, czosnek, sól, pieprz, - wedle uznania
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy lub oleju
Wystaw ocenę:

4.44 (157 ocen)

Faszerowany kurczak pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku trzeba oczyścić kurczaka, odciąć szyję i umyć ziemniaki (pieczemy ze skórką, więc nie obieramy ani nie skrobiemy ich).
  • 2. Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i taką marynatą nacieramy kurczaka. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  • 3. Zabieramy się za farsz. Pieczarki trzeba obrać i pokroić w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i wszystko razem podsmażamy na łyżce masła, aż grzyby puszczą wodę, zmienią kolor i zmiękną. Pod koniec smażenia, odlewamy wodę, dodajemy odsączaną kukurydzę z puszki i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  • 4. Brytfannę nacieramy łyżką masła. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Żeby farsz nie wypadał w trakcie pieczenia kurczaka trzeba zaszyć albo przebić wykałaczkami. Jeśli nie chcecie tego robić wystarczy ułożyć kurczaka do góry nogami (tak jak na zdjęciu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Jeśli skórka będzie się za bardzo przypiekać, wystarczy co jakiś czas posmarować ją odrobiną oliwy lub oleju.
  • 5. W czasie, gdy kurczak piecze się w piekarniku, trzeba podgotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotujemy je tak, by były średnio miękkie. Najlepiej sprawdzić to widelcem. Powinien wbijać się, ale z lekkim oporem.
    Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką, będą mieć rumianą skórkę i miękki środek. Po 40 minutach wyciągamy kurczaka z piekarnika, dokładamy do brytfanki ziemniaki i pietruszkę. Razem pieczemy wszystko jeszcze ok. 20 minut.

Porady

Jako nadzienie może posłużyć wszystko! Może to być ryż z warzywami, kasza z pieczarkami, żurawina albo cokolwiek innego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować