Sok z winogron

  • wyświetlono: 20958 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dla miłośników winogronowych smaków. Bardzo intensywny sok, do rozcieńczania.Kilka butelek na zimę warto już dziś zrobić.

Składniki

1 kg winogron (ja użyłam domowych)

cukier do smaku (w zależności od słodkości winogron)

1 szklanka wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sok z winogron

  • 1. Winogrona myjemy, odrywamy od gałązek i przekładamy do garnka, lekko ugniatamy, aby puściły sok, zalewamy wodą i gotujemy około 30 min. (aż puszczą sok).
  • 2. Przecedzamy przez sito.

    Uzyskany sok wlewamy do garnka dosładzamy do smaku i gotujemy około 20 min.

    Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek.
  • 3. Butelki wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni i pasteryzujemy 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy butelki do wystygnięcia w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sok z winogron
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-09w2tky

Dodane przez: paolineczka

Sok z agrestu na zimę

W tym roku postanowiłam zachowac...

Sok z czarnej porzeczki

Dodane przez: bogusia82

Sok z czarnej porzeczki

Taki domowy sok z czarnej porzeczki...

Sok z aronii

Dodane przez: benka

Sok z aronii

Pyszny zdrowy sok, a właściwie...

Sok z czarnego bzu ( z sokownika)

Dodane przez: Violetka76

Sok z czarnego bzu (z sokownika)

Owoce czarnego bzu to jeden z największych...

sok z płatków róży

Dodane przez: dorota w

Sok z płatków róży

Pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy...

Sok z mirabelek

Dodane przez: mysza75

Sok z mirabelek

Zrobiłam dwie wersje. Jednak polecam...