Kurczak faszerowany pieczarkami i szynką konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić w średniej wielkości kawałki. Dodać na patelnie. Smażyć około 5-7 minut, aż pieczarki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Szynkę pokroić w malą kostkę, pietruszkę posiekać i wrzucić do grzybów. Wymieszać, zostawić do osiągnięcia.
2.Kurczaka umyć,dokładnie osuszyć. Ułożyć na desce grzbietem do góry. Rozciąć wzdłuż kręgosłupa. Wyciąć kręgosłup razem z szyją. Następnie delikatnie wyciąć kości ( najlepiej oddzielac mięso od kości palcami).
3.W udkach i skrzydelkach kości zostawić,aby ptaszyna utrzymała kształt. Oprószyć solą i pieprzem. Od strony szyji zszyć skórę( zwyklą igła i nitka) na długość około 1,5 cm,ułatwi to faszerowanie mięsa. Obficie nałożyć farsz. Zszyć całego kurczaka.
4.Malą patelnie postawić na ogień, wsypać przyprawy, bez solą i pieprzem. Gdy przyprawy zaczną delikatnie pachnieć,wlać resztę oleju i zagotować olej. Gdy zacznie wrzeć gotować jeszcze około 30 sekund, następnie zdjąć z ognia i ostrożnie dodawać sok z cytryny, stale mieszając.
5.Zszytego kurczaka oprószyć solą. Następnie przy pomocy pędzla silikonowego dokładnie pokryć tył kurczaka. Obrócić delikatnie mięso piersiami do góry i również dokładnie pokryć marynatą. Wstawić mięso na 3-4 godziny do lodówki. Po tym czasie nagrzac piekarnik do 200 st. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Wyjąć, zostawić 5 minut na blacie,aby soki się uspokoiły i podawać. Smacznego!
Komentarze