Na niedzielny obiad, uroczyste spotkanie rodzinne lub inne okazje. W zależności od farszu zawsze smakuje inaczej, lecz jest niezawodny i wyśmienity :)
Składniki:
1,70 kg kurczaka
6-7 pieczarek
po pół papryki czerwonej i żółtej
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
mielony czosnek
2-3 łyżki oleju do smażenia
Kurczak faszerowany pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki (kilka odłożyć), a cebulę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Kurczaka umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem. Środek wypełnić farszem pieczarkowo - paprykowym, po czym zszyć nićmi kuchennymi, lub spiąć wykałaczkami.
3.Tak przygotowanego kurczaka obłożyć pozostałymi pieczarkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać szklankę wody. Piec ok.70-80 minut w 180 st. co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Podawać z np.z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Komentarze