Kurczak a'la kaczka z jabłkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka tuszek kurczęcych natrzeć solą i pieprzem,wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć z obu stron.
2.Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić.Morele umyć,usunąć pestkę,pokjroić,dodać do smażącego się kurczaka,posypać cukrem.Wlac ćwierć szklanki wody, dusić na średnim ogniu przez 15 minut.Zmniejszyć ogień, mięso i owoce posypać majerankiem, podlewać wodą, dusić 25 minut.
3.Mięso i woda utworzą sos,który należy zagęścić. Udka wyjąć z sosu.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu,zwiększyć ogień,a gdy zacznie wrzeć, wyłączyć.
4.Udka kurczaka podawać z sosem i ziemniakami oraz surówką lub czerwoną kapustą.
Komentarze