Kulebiak z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z książki "Specjalności kuchni rosyjskiej"ja pozwoliłam sobie dodać od siebie słodką duszyczkę .

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - cukier: 8 dekagramów
    - masło: 4 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - sól: 1 szczypta

    - jabłka prażone (ze słoika): 1 szklanka
    - rodzynki: 3 łyżki

    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - cukier puder (do posypania): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulebiak z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulebiak z jabłkami 1. Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, cukier, jajko ,sól i płynne masło,wyrobić gładkie ciasto,pozostawić do wyrośnięcia.
    Z wyrośniętego ciasta odkroić niewielki kawałek na paseczki do szachownicy,resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek posmarować jabłkami ,posypać rodzynkami ,zawinąć delikatnie brzegi ciasta ,resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki które ułożyć w kratkę ,posmarować żółtkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
    Piec w temp.180st do 30 min .
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Przed pieczeniem można brzeg ciasta ozdobić bakaliami ,wtedy ciasto zyska odświętny charakter .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować