Krupnik z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten krupnik jest nietypowy, bo nie jest gotowany na mięsnym wywarze, a na pieczonych warzywach, które dodają mu niezwykłego aromatu. Smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    cebula
    6 ząbków czosnku w łupinach
    kilka sztuk pieczarek
    100 g kaszy jęczmiennej
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    łyżka sosu sojowego
    łyżka suszonego lubczyku
    sól i pieprz
    olej
    świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa oprócz pieczarek obrać i pokroić w kostkę, lekko osolić, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, polać kilkoma łyżkami oleju i wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. W dużym garnku ugotować kaszę w osolonej wodzie (ok. 2 litry), wsypując kaszę bezpośrednio do wody (nie w woreczku). Dodać upieczone warzywa, pieczarki, a także upieczony czosnek obrany z łupin i pokrojony.
  • 3. Gotować ok. 10 minut, doprawić sosem sojowym, lubczykiem oraz czarnym pieprzem. Pogotować jeszcze kilka minut i na koniec dodać posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Podawać z dobrym chlebem.

Porady

Zupa smakuje jeszcze lepiej odgrzana następnego dnia. Można również ugotować ją na wywarze mięsnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Lubczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować