Krem z młodego kalafiora z chrzanem

0 (0 ocen)

Potrawa idealna na ciepłe dni - jest lekka, szybka i do tego taka oryginalna :)

Składniki:

  • kalafior (najlepiej młody)
    2,5 szklanki bulionu
    2 łyżki chrzanu
    szklanka mleka
    2 łyżki maku
    3 łyżki oleju
    łyżeczka soku z cytryny
    duża szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

Krem z młodego kalafiora z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na drobne różyczki. Olej rozgrzewamy w garnku, wrzucamy kalafiora, gałkę i chrzan. Podsmażamy na małym ogniu kilka minut, po czym zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości (ok 20 min.). Dodajemy mleko, zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki i aksamitny krem. Dodajemy mak, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i w razie potrzeby jeszcze gałką.

Porady

Maku można nie wrzucać do garnka z zupą, a jedynie posypać nim zupę na talerzach.

Komentarze

Podobne przepisy