Dzieci niezbyt chętnie jedzą warzywa, dlatego staram się im przemycić ich jak najwięcej w takiej formie.
2 godz.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
2 papryki czerwone
2 duże pomidory malinowe
½ pora
1 cebula czerwona
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
2 ząbki czosnku
150ml bulionu warzywnego
500ml wody
1 jajko
⅓ szklanki słodkiej 30% śmietanki
Grzanki (u mnie bazyliowe)
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki tymianku
Krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, obieramy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz cebulę. Paprykę nacinamy i usuwamy gniazda nasiennie. Pora obieramy z pierwszych liści. Kroimy warzywa na kilka części, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 45 minut.
Po tym czasie z papryki oraz pomidora ściągamy skórkę (najlepiej zamknąć je na chwilę w woreczku lub w miseczce pod przykryciem) i przekładamy do garnka. Dokładamy pozostałe warzywa oraz bulion i wodę. Stawiamy na małym ogniu i często mieszając, by się nie przypaliło gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy jajko wymieszane ze śmietanką i odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z grzankami bazyliowymi
Komentarze