Krem z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Dzieci niezbyt chętnie jedzą warzywa, dlatego staram się im przemycić ich jak najwięcej w takiej formie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
    2 duże pomidory malinowe
    ½ pora
    1 cebula czerwona
    3 duże ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    2 ząbki czosnku
    150ml bulionu warzywnego
    500ml wody
    1 jajko
    ⅓ szklanki słodkiej 30% śmietanki
    Grzanki (u mnie bazyliowe)
    Sól, pieprz do smaku
    ½ łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, czosnek oraz cebulę. Paprykę nacinamy i usuwamy gniazda nasiennie. Pora obieramy z pierwszych liści. Kroimy warzywa na kilka części, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 45 minut.
    Po tym czasie z papryki oraz pomidora ściągamy skórkę (najlepiej zamknąć je na chwilę w woreczku lub w miseczce pod przykryciem) i przekładamy do garnka. Dokładamy pozostałe warzywa oraz bulion i wodę. Stawiamy na małym ogniu i często mieszając, by się nie przypaliło gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie dodajemy jajko wymieszane ze śmietanką i odrobiną zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z grzankami bazyliowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować