Krupnik warzywny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ziemniaki
    2 marchewki
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 łodyga selera naciowego
    150 g brukselki
    1 por (biała część)
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 mała puszka groszku konserwowego
    5 łyżek kaszy pęczak
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik warzywny 1. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

    Marchew w półplasterki.

    Por i seler naciowy w piórka.

    Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

    Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

    Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować