Krupnik warzywny

  • wyświetlono: 72 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
1 łodyga selera naciowego
150 g brukselki
1 por (biała część)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
5 łyżek kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik warzywny

  • Krupnik warzywny1. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

    Marchew w półplasterki.

    Por i seler naciowy w piórka.

    Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

    Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

    Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkakapustazupa warzywnajesienne smakizupa bezmięsnajesień na talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Krupnik

Dodane przez: anka1988

Krupnik

Zupa idealna na upały, dodatek...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Krupnik

Krupnik to jedna z ulubionych zup...

krupnik

Dodane przez: justi2401

Krupnik

Ile gospodyń, tyle wersji tej pysznej,...

image-02blan3

Dodane przez: kretka

Krupnik

Lekki krupnik z młodych warzyw

krupnik

Dodane przez: Milena127

Krupniczek

Na szybko.

image-1v9vff3

Dodane przez: agnieszka tobiasz

krupnik

Nie będę pisać "słowa wstępu" bo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE