Warzywny krupnik

4.5 (161 ocen)

Krupnik nie istnieje dla mnie bez dużej ilości warzyw. Bez nich jest mdły i niesmaczny - taki koszmar dzieciństwa wielu z nas:) Dziś przedstawiam krupnik warzywny, z mnóstwem zieleniny. Bez ziemniaków, ale można je dodać razem z kaszą, na 15 minut przez końcem gotowania.

Składniki:

  • 150g żeberek wieprzowych
    100g kaszy jęczmiennej
    200-300 g brokuła
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4 łodygi selera naciowego
    1 por
    1 cebula
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Warzywny krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut.
  • 2. Seler naciowy, koper, natkę, por, cebulę, czosnek i por drobno siekamy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 15 minut.
  • 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować