Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz idealnie rozgrzewa.
50 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
• 100 g pora
• 100 g selera
• 100 g szynki szwajcarskiej
• 80 g cebuli
• 60 g marchwi
• 30 g masła
• 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
• 900 ml wody
• 2 kostki bulionu warzywnego
• 1 łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• 100 g śmietany 30%
Krupnik szwajcarski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pora kroję na mniejsze kawałki, selera, marchew obieram, kroję na małe kawałki, szynkę kroję na drobne paski. Wszystko przekładam do naczynia blendującego i blenduję dwie minuty.
2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję warzywa z szynką, kostki warzywne, wsypuję kaszę jęczmienną, sól, pieprz, wlewam wodę i gotuję 30 minut.
3. Po 30 minutach gotowania wlewam śmietanę, dwie minuty gotuję.
Komentarze