Krupnik

4.99 (150 ocen)

Pamiętam że jako dziecko nie przepadałam za tą zupą ale teraz mi smakuje bo gotują ją w takiej wersji jaka mi odpowiada czyli nie za gęsty nie za lepki taki w sam raz.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    sól i pieprz
    łyżka vegety
    100 g kaszy jęczmiennej
    5 ziemniaków
    2 łyżeczki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dokładnie myjemy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy około 30 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy kostkę, marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodajemy kaszę i jarzyny, doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą i gotujemy około 20 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i natkę pietruszki. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować