Kruchy przekładaniec z budyniem

4.49 (178 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ulubione ciasto mojego męża jeszcze z czasów dzieciństwa, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szklanka -250 ml
    3,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany
    krem kakaowy:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    20 dag masła
    2 łyżki spirytusu
    dodatkowo:
    1 litr mleka
    2 budynie różowe z cukrem
    1 słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruchy przekładaniec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • okrawki ciasta 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, zagnieść kruche, a następnie schłodzić około 1 godziny w lodówce.
    Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, upiec osobno trzy placki w temp. 180 st około 15 minut. Upieczone i wystudzone ciasto okroić z nierównych brzegów przy pomocy ostrego noża, skrawki ciasta pokruszyć do miseczki i odstawić.
  • posmarowany spód ciasta 2. eden blat kruchego ciasta ułożyć w formie i na nim rozsmarować całe powidła i przykryć drugim plackiem.
    Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej proszek budyniowy, resztę mleka zagotować i na gotujący się mleko wlać proszek budyniowy, cały czas mieszając zagotować. Gęsty i gorący budyń wylać na ciasto, przykryć ostatnim kruchym blatem i odstawić do wystudzenia się budyniu.
    Jajka na krem dokładnie umyć i zalać na klika sekund wrzątkiem, następnie wbić je do miski, dodać cukier, miskę postawić na garnku z gotującą się woda i ubić na parze do białości.
    Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać przestudzoną masę jajeczną na koniec dodać kakao oraz spirytus, cała masę kakaową wyłożyć na wierzch ciasta ( dopiero po wystudzeniu budyniu) , równo rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokruszonymi resztkami ciasta.
    Ciasto odstawić w chłodne miejsce, a im dłużej stoi tym jest lepsze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować