Kruchy przekładaniec

4.5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto-przystawka na kolację przed obiadem lub jako imprezowa przekąska.
Fajnie wygląda i świetnie smakuje.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    1 szklanka maki pszennej
    1/2 kostki masła
    żółtko
    łyżka śmietany 18%
    sól
    Farsz:
    400 g serka kanapkowego naturalnego
    6 plastrów szynki konserwowej
    4 plastry sera żółtego
    200 g sera żółtego w kawałku
    300 g mrożonego szpinaku
    cebula
    ząbek czosnku
    łyżka śmietany
    sól
    pieprz
    ponadto:
    50 twarogu solankowego wędzonego
    majonez
    natka pietruszki
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Placek Szynki Przekąski

Kruchy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej,dodaj masło,żółtko,śmietanę i sól,zagnieć szybko ciasto,
    Odstaw do schłodzenia na 30 minut,rozwałkuj na dwa cienkie placki i upiecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.Wystudź.
  • 2. Serek zmiksuj na gładką masę.
    Szpinak usmaż na maśle z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem.
    Dodaj łyżkę śmietany i starty na na tarce o drobnych oczkach ser żółty,dokładnie wymieszaj,przestudź.
  • 3. Placek ciasta posmaruj połową serka kanapkowego,połóż na nim plastry sera żółtego ,warstwę szpinaku,plastry szynki i rozsmaruj resztę serka.przykryj drugim plackiem.
    Wierzch posmaruj majonezem i przykryj pokruszonym serem solankowym,posyp natką pietruszki.
    Odstaw do schłodzenia co najmniej na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować