Kruchy przekładaniec z jeżynami

4.5 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto przełożone musem jeżynowym i kremem budyniowym. Wierzch wieńczą świeże jeżyny w ciekawej, bo przezroczystej galaretce. Smaczne ciasto z owocami, w sam raz na letni deser.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    100 g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 łyżka śmietany

    MUS JEŻYNOWY:

    400 g jeżyn
    1/4 szklanki cukru białego
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody zimnej

    KREM BUDYNIOWY:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 galaretka przezroczysta
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    WIERZCH:

    ok 300 g świeżych jeżyn
    1 galaretka przezroczysta
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Kruchy przekładaniec z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką oraz cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na wielkość dwóch jednakowych form (21×25). Schłodzić w lodówce co najmniej przez pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min.
  • 2. Mus jeżynowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Jeżyny przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Tak uzyskany mus jeżynowy przelać do garnka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Mieszając zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzony i tężący mus wyłożyć na dwa blaty kruchego ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 3. Krem budyniowy. Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i dodać do wystudzonego budyniu. Połowę gęstego kremu wyłożyć na pierwsze kruche z jeżynami i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu. Wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
  • 4. Na wierzchu ciasta ułożyć świeże jeżyny i zalać tężącą galaretką. Odstawić do lodówki, a po zastygnięciu galaretki pokroić. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować