Kruchy przekładaniec z jeżynami

  • wyświetlono: 3056 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto przełożone musem jeżynowym i kremem budyniowym. Wierzch wieńczą świeże jeżyny w ciekawej, bo przezroczystej galaretce. Smaczne ciasto z owocami, w sam raz na letni deser.

Mniam1
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHE:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
100 g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżka śmietany

MUS JEŻYNOWY:

400 g jeżyn
1/4 szklanki cukru białego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody zimnej

KREM BUDYNIOWY:

2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka przezroczysta
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

WIERZCH:

ok 300 g świeżych jeżyn
1 galaretka przezroczysta
2 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Kruchy przekładaniec z jeżynami

  • 1. Ciasto kruche. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką oraz cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na wielkość dwóch jednakowych form (21×25). Schłodzić w lodówce co najmniej przez pół godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 20 min.
  • 2. Mus jeżynowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
    Jeżyny przełożyć do kielicha blendera i zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Tak uzyskany mus jeżynowy przelać do garnka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Mieszając zagotować mus. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzony i tężący mus wyłożyć na dwa blaty kruchego ciasta. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 3. Krem budyniowy. Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i ugotować budyń. Ściągnąć z ognia i wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i dodać do wystudzonego budyniu. Połowę gęstego kremu wyłożyć na pierwsze kruche z jeżynami i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu. Wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
  • 4. Na wierzchu ciasta ułożyć świeże jeżyny i zalać tężącą galaretką. Odstawić do lodówki, a po zastygnięciu galaretki pokroić. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkokrem budyniowyjeżynyciasto krucheimprezakrem śmietankowydla gościPoczęstunekciasta z owocamiowoce lataciasta warstwoweciasta z krememgalaretka przezroczysta

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowy sernik z jeżynami

Dodane przez: Mniam1

Czekoladowy sernik z jeżynami

Delikatny sernik, idealnie kremowy,...

kruchy zawijaniec z makiem

Dodane przez: klementynka

kruchy zawijaniec z makiem

Lubię makowce z dużą ilością bakalii....

Przekładaniec z kremem budyniowym

Dodane przez: czarrna

Przekładaniec z kremem budyniowym

Biszkopt z kremem budyniową, brzoskwiniami,...

Ciasto z pianką

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto z jeżynami i pianką białkowo-budyniową

Kolejne ciasto z cyklu "Łatwe,...

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Dodane przez: bogusia82

Ciasto drożdżowe z jeżynami

Szybki i smaczne ciasto drożdżowe...

Kruchy kokosowiec z wiśniami

Dodane przez: Kasia2201

Kruchy kokosowiec z wiśniami

Bardzo smaczne ciasto z delikatnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE