Kruche z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rabarbar to mój ulubiony dodatek do ciasta, zarówno kruchego jak i drożdżówki .

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE :
    mąka krupczatka 1,5 szklanki
    żółtka 3 sztuki
    kwaśna śmietana 3 łyżki
    sól szczypta
    cukier puder 2 łyżki
    masło 120 gram

    BEZA:
    białka jaj 3 sztuki
    cukier drobny 1 szklanka
    ocet 1 łyżeczka

    ORAZ:
    rabarbar malinowy 6 łodyg
    cukier 4 łyżki
    galaretka malinowa 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Beza

Kruche z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE :
    do miski wsyp mąkę dodaj miękkie masło ,żółtka wymieszane z cukrem i szczyptą soli oraz śmietanę , zagnieć ciasto .Odłóż na 30 minut do lodówki.
  • 2. Rabarbar umyj pokrój w kostkę zasyp cukrem ,po 20 minutach przełóż do garnka ,i duś na małym ogniu około 10 minut ,następnie wsyp galaretkę i zdejmij z palnika.
  • 3. Kruche ciasto wyjmij z lodówki, wylep dno i boki okrągłej formy o średnicy 25 cm. ( formę możesz lekko posmarować tłuszczem ) .
    Podpiecz 10 minut .
    Na podpieczony spód wyłóż rabarbar , wyrównaj .
    Na koniec ubij pianę z białek , jak masa zesztywnieje zacznij dodawać po łyżce cukru , na koniec wlej ocet.
  • 4. Pianę wyłóż na ciasto.
    Piecz 30 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piana z białek Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować