Kruche z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE :
do miski wsyp mąkę dodaj miękkie masło ,żółtka wymieszane z cukrem i szczyptą soli oraz śmietanę , zagnieć ciasto .Odłóż na 30 minut do lodówki.
2.Rabarbar umyj pokrój w kostkę zasyp cukrem ,po 20 minutach przełóż do garnka ,i duś na małym ogniu około 10 minut ,następnie wsyp galaretkę i zdejmij z palnika.
3.Kruche ciasto wyjmij z lodówki, wylep dno i boki okrągłej formy o średnicy 25 cm. ( formę możesz lekko posmarować tłuszczem ) .
Podpiecz 10 minut .
Na podpieczony spód wyłóż rabarbar , wyrównaj .
Na koniec ubij pianę z białek , jak masa zesztywnieje zacznij dodawać po łyżce cukru , na koniec wlej ocet.
4.Pianę wyłóż na ciasto.
Piecz 30 minut w 170 stopniach.
Komentarze