Kruche z rabarbarem i bezą

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Słodka beza i kwaśny rabarbar, pyszne dopełnienie smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g masła
    • 2,5 szkl. mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 czubate łyżki cukru pudru
    • 5 żółtek

    • 600 g rabarbaru świeżego
    • 2 łyżki cukru
    • ½ łyżeczki cynamonu

    Beza:
    • 5 białek
    • 200 g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Beza

Kruche z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części – około 70% i 30%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
  • 2. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26cm), małą część ciasta zostawić na wierzch. Starte ciasto delikatnie rozłożyć na dnie i bokach formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C i podpiec ok. 20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. W międzyczasie umyć rabarbar, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Na ostudzony spód wyłożyć rabarbar, następnie wyłożyć bezę i zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Całość piec w temp. 170 st. C ok. 40 – 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować