Kruche z jabłkami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole.
To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    żółtka 6 szt
    margaryna 1 kost
    mąka 3 szkl
    cukier 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Budyń:
    mleko - 1 l
    budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g )
    cukier - 4 łyżki
    Dodatkowo:
    jabłka - 1,20 kg
    cukier - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części.
    Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem, wysypać jedną część kruszonki.
  • 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
    Przełożyć jabłka do garnka, dodać odrobinę wody i cukier, przesmażyć tylko do rozpuszczenia się cukru, wyłożyć gorące jabłka na kruszonkę.
  • Kruche z jabłkami i budyniem 3. Budyń:
    Do rondla wlać trzy szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do zagotowania.
    W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
    Wylać gorący budyń na jabłka.
    Jabłka posypać resztą kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować