Kruche serduszka z galaretką

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka w kształcie serca wypełnione czerwoną galaretką. Małe, skromne, a takie smaczne :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    225 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    80 g cukru pudru
    2 żółtka

    Dodatkowo:
    białko do sklejenia ciastek
    1/2 op. czerwonej galaretki, np. truskawkowej
    1/2 szkl wrzącej wody
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche serduszka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut (lub dłużej).
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać serduszka. W połowie ciastek wykroić mniejsze serca. Duże serca wysmarować białkiem i położyć na nie serduszka z dziurką. Lekko przycisnąć, by ciasteczka się skleiły.
  • 2. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Serca piec przez ok. 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.

    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostudzenia. Tężejącą delikatnie wlewać we wgłębienia ciasteczek. Pozostawić do zastygnięcia. Jeśli zależy nam na czasie, polecam włożyć ciasteczka na chwilę do lodówki. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 35-40 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować