Kruche serduszka na patyku

4.5 (146 ocen)

Urocze ciasteczka z wiśniowym nadzieniem :)

Składniki:

  • (na ok. 30 ciastek)

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    225g margaryny/masła
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    woda

    Nadzienie:
    słoik dżemu wiśniowego
    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    cukier

    Dodatkowo:
    patyczki do lodów
    czerwone wstążeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka Dżemy

Kruche serduszka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z margaryny, mąki, soli i cukru zagnieść kruche ciasto. Pod koniec dodawać po łyżce wody, by uzyskać dość plastyczną konsystencję. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
  • 2. W rondelku podgrzać dżem ze skrobią i cukrem, doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Nadziewanie ciastka 3. Przygotować blachę. Wyjąć część ciasta z lodówki. Rozwałkować, wycinać serduszka.
    Na każde serduszko położyć patyczek do lodów, następnie nadzienie, przykryć kolejnym serduszkiem (uważając, by dobrze zlepić brzegi). Ciastka można ozdobić używając widelca.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
  • Upieczone ciastka 4. Tak wyglądają upieczone ciastka. Do patyczków warto przywiązać wstążeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować