500 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru.
250 g margaryny
2łyżki kwaśnej śmietany 18%
20 g ciemnego kakao.
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g powideł śliwkowych
cukier puder na wierzch
Kruche dwusmakowe ciasto z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać 1/4 cukru,
cukier waniliowy,żółtka,śmietanę ,posiekaną margarynę.Zagnieść kruche ciasto.
Podzielić je na3 części , do jednej częśći dodacćkakao, wyrobić.
Schłodzić w zamrażarniku ok. 15 minut.
Połową jasnego ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić powidła śliwkowe, zetrzeć na tarce kakaowe ciasto .Ubić na sztywno białka z resztą cukru i rozprowadzić pianę na powidłach.
Na wierzch zetrzeć trzecią część zamrożonego, jasnego ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze