Kruche dwusmakowe ciasto z powidłami

4.5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

tzw. pleśniak -proste i smaczne!

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    200 g drobnego cukru.
    250 g margaryny
    2łyżki kwaśnej śmietany 18%
    20 g ciemnego kakao.
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g powideł śliwkowych
    cukier puder na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Kruche dwusmakowe ciasto z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,dodać 1/4 cukru,
    cukier waniliowy,żółtka,śmietanę ,posiekaną margarynę.Zagnieść kruche ciasto.
    Podzielić je na3 części , do jednej częśći dodacćkakao, wyrobić.
    Schłodzić w zamrażarniku ok. 15 minut.
    Połową jasnego ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić powidła śliwkowe, zetrzeć na tarce kakaowe ciasto .Ubić na sztywno białka z resztą cukru i rozprowadzić pianę na powidłach.
    Na wierzch zetrzeć trzecią część zamrożonego, jasnego ciasta.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Powidła śliwkowe Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować