Kruche ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto ze śliwkami

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:
    300 g mąki mąki (200 g pszennej+100 g krupczatki)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru
    jajko
    150 g masła
    50 g smalcu
    dodatkowo:
    śliwki węgierki
    3 łyżki kaszy manny
    kruszonka:
    90 g mąki krupczatki
    60 g cukru
    30 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie mąki, cukier,proszek do pieczenia, jajko, smalec i masło przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część skubiemy pacami na małe kawałki, które rozkładamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.(między kawałkami mogą być małe dziurki) Tak przygotowany spód ciasta posypujemy suchą kaszą manna lub bułką tartą aby wchłaniała nadmiar soku ze śliwek. Na cieście układamy połówki śliwek. Śliwki przykrywamy kawałkami pozostałego ciasta oraz posypujemy kruszonką.
    (kruszonka: W misce łączymy mąkę, cukier i masło , rozcieramy między palcami, aby powstały "okruszki" ale nie zagniatamy jak ciasto)
    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować