ciasto kruche:
300 g mąki mąki (200 g pszennej+100 g krupczatki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
jajko
150 g masła
50 g smalcu
dodatkowo:
śliwki węgierki
3 łyżki kaszy manny
kruszonka:
90 g mąki krupczatki
60 g cukru
30 g masła
Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obydwie mąki, cukier,proszek do pieczenia, jajko, smalec i masło przekładamy do miski i zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Większą część skubiemy pacami na małe kawałki, które rozkładamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia.(między kawałkami mogą być małe dziurki) Tak przygotowany spód ciasta posypujemy suchą kaszą manna lub bułką tartą aby wchłaniała nadmiar soku ze śliwek. Na cieście układamy połówki śliwek. Śliwki przykrywamy kawałkami pozostałego ciasta oraz posypujemy kruszonką.
(kruszonka: W misce łączymy mąkę, cukier i masło , rozcieramy między palcami, aby powstały "okruszki" ale nie zagniatamy jak ciasto)
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 minut.
Komentarze