Kruche ciasto ze śliwkami

4.48 (153 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwe, szybkie, pyszne kruche ciasto z dużą ilością soczystych śliwek i waniliową pianką

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 pełne szkl maki
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g masła lub margaryny
    3/4 szkl cukru pudru
    cukier waniliowy
    Wierzch:
    1 kg śliwek
    6 białek
    1i 1/4 szkl cukru
    2 łyżeczki wanilii w płynie
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i masła zrobić kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i waniliowy, dodać żółtka , zagnieść kruche ciasto.
    1/3 część ciasta zamrozić, pozostałe ciasto schłodzić.
    Schłodzone ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 35/24 cm.
    Śliwki umyć, usunąć pestki, ułożyć na ciasto, skórką do ciasta.
    Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypywać cukier i wanilię, dokładnie ubić.
    Pianę wyłożyć na śliwki, zetrzeć zmrożone ciasto.
    Piec około 35 minut w temp. 175 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować