Ciasto z rabarbarem i bezową pianką

4.48 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu! To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni! Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu. Z tym było dokładnie tak samo - zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny!
Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:( 24 x 28 )
    CIASTO:* mąka pszenna - 2 szklanki
    * żółtko - 5 sztuk
    * masło - 200 g
    * cukier - 3 łyżki
    * proszek do pieczenia -  łyżka

    NADZIENIE:
    * rabarbar - 4-5 lasek

    BEZOWA PIANKA:
    * białko - 5 sztuk
    * cukier - 1 szklanka
    * sól - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Ciasto z rabarbarem i bezową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier - ubijamy bezę. Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła - przykrywamy ).

    I gotowe!Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować