Ciasto z rabarbarem i bezą

4.5 (150 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi truskawkami sprawiło, że powstała pyszna kompozycja smakowa.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki tortowej
    5 żółtek
    10 dag masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18%

    ok. 0,5 kg rabarbaru
    kilka truskawek
    2 łyżki cukru

    Beza:
    5 białek
    5 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Desery

Ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać masło, żółtka, śmietanę i cukier. Z podanych składników zagnieść ciasto. Można owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki, ale nie ma konieczności. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy (40x24), nakłuć widelcem.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 170-180°C i podpiec przez 15-20 minut.
    Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, tak aby puścił sok. Truskawki umyć, pokroić. Na zapieczone ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar i truskawki.
    Z białek i cukru ubić sztywną i lśniąca bezę, którą kolejno wyłożyć na owoce. Ponownie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę na 140°C i piec jeszcze 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować