Kruche ciasto z cynamonowymi śliwkami i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

smaczne proste kruche ciasto z jeżynami ogrodowymi i śliwkami, pokrojone na kostki i podane z uśmiechem -smakują wyśmienicie!!!

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 400 g maki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    200 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 /2łyżeczki proszku do pieczenia
    225 g schłodzonego masła
    szczypta soli



    Nadzenie:
    około 10-12 sztuk śliwek-w zależności od wielkości
    około 1/2 kg jeżyn ogrodowych
    cukier
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z cynamonowymi śliwkami i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny płuczemy pod woda, śliwki płuczemy, przekrajamy na połowę , odrzucamy pestki .
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, dzielimy mniej więcej na połowę.
    Większą połową ciasta wykładamy wyłożona papaierem do pieczenia blachę o wymiarach 25 x 25.
    Na cieście ukąładamy półówki sliwek skórką ku dołowi, następnie nakażdej śliwce a także w wolnych miejscach pomiędzy owocami układamy jeżyny. Wierzch owoców oprószamy cukrem i cynamonem. Na owoce ścieramy za pomocą tarki pozostałą , schodzoną część kruchego ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 1 80 s c przez około 45-50 minut,
    Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Smacznego:)

Porady

ciasto wkąłdamy do nagrzanego piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować