Biscotto di Pasta Frolla, czyli owocowe ciasto sypane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inspiracje w mojej kuchni czerpię z różnych miejsc. Czasem wystarczy, że przejdę się po bazarze, znajdę jakiś składnik i dopisuje do niego historię, wymyślam co z tego chciałbym zrobić. Tak było i tym razem. Kupiłem maliny, w styczniu. Wynik był tylko kwestią chwili.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    -kasza manna 1,5 szklanki
    -cukier brązowy 1 szklanka
    -mąka tortowa TYP 405 1,5 szklanki
    -proszek do pieczenia łyżeczka
    -laska wanilii ziarenka
    -cukier puder
    -kakao lub starta na wiórki czekolada
    -masło 1/2 kostki
    -truskawki, mam z tego roku swoje mrożone
    -drugi owoc wg uznania, ja używam borówek i malin świeżych; niepolskich niestety
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Biscotto di pasta frolla, czyli owocowe ciasto sypane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sypkie produkty przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy, jak się składniki złączą dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii.
    Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem.
    Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią.
    Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować