Idealne kruche ciasto

4.39 (183 ocen)

  • 15 min

Kruche ciasto, które możemy wykorzystać jako spód do ciast, tart, babeczek.

  • 15 min

Składniki:

  • -3 szklanki mąki pszennej
    -pół kostki masła lub margaryny
    -3 żółtka
    -pół szklanki cukru
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.39 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Idealne kruche ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Masło siekamy nożem i łączymy z mąką. Dodajemy żółtka z cukrem i 2 łyżki śmietany. Wszystko zagniatamy (jak najkrócej). Ciasto przechowujemy w lodówce (zamrażalniku).

Porady

Wykorzystuję to ciasto jako spód ciast (np. jabłecznika, częścią ciasta wylepiam formę, lekko podpiekam, następnie wykładam jabłka i robię kratkę z pozostałego ciasta i piekę), tart, babeczek. Można także upiec jako zwykłe kruche ciasteczka posypane np. cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować