Kruche ciasteczka - liście do schrupania

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kruche ciasteczka - liście do schrupania. Idealne do kawki.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 2 szklanki mąki pszennej
    1/3 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 żółtka
    białko jajka
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka - liście do schrupania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenna umieszczamy w misce, dodajemy zimne, posiekane nożem masło .
    Następnie dodajemy cukier i wbijamy żółtka. Wyrabiamy ciasto.
    Kruche ciasto formujemy w kulkę i schładzamy przez około 15 minut w zamrażarce.
    Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka przy pomocy odpowiedniej foremki.-listka.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy wierzch cukrem .
    Ciasteczka listki pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C.
    Smacznego:)

Porady

mozna orószyc cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasteczka ”Liście Dęba”

To może cię zainteresować