Kruche orzechowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kruche orzechowe ciasteczka. Pyszne ciasto i orzechowy dodatek - najprostszy przepis na podwieczorek.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 kostki schłodzonego masła
    1 łyżka gęstej śmietany
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    2 żółtka
    2 szklanki orzechów włoskich po obraniu ze skorupek drobniej pokruszonych
    cukier puder do oprószenia ciastek
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche orzechowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenna umieszczamy w misce, dodajemy zimne, posiekane nożem masło .
    Następnie dodajemy cukier i wbijamy żółtka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania, dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
    Ciasto z orzechami rozwałkowujemy i wykrawamy kółka przy pomocy odpowiedniej foremki - ja użyłam metalowej foremki do babeczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
    Ciasteczka z orzechami pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C. przez około 15 minut. Po upieczeniu lekko oprószamy cukrem pudrem.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować