Kruche ciasteczka z dżemem

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam! Kruche ciasteczka z dżemem robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżki cukru waniliowego
    0,5 szklanki cukru
    Szczypta soli
    2 żółtka
    125g zimnego masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dżemem, marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą i cukrami, na tarce o dużych oczkach zetrzeć masło. Dodać śmietanę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, jeśli będzie się bardzo kleić, można dosypać mąkę. Gotowe ciasto włożyć na 30 min do zamrażalki.
    Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, wykrawać ciasteczka. Jedne z dziurką w środku, drugie bez otworu.
    Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10minut w temperaturze 190stopni.
    Upieczone pełne ciasteczka posmarować dżemem lub marmoladą, przykryć ciasteczkiem z otworem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować