Kruche ciasteczka

4.71 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że biorą czynny udział w ich produkcji.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    0,5 szklanki cukru
    2 żółtka
    125 g zimnego masła
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Marmolada, powidło lub dżem
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto szybko zagniatamy, podsypując mąką. Następnie dzielimy je na 2 lub 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut.
    Po upływie wyznaczonego czasu, na podsypanym mąką blacie, wałkujemy ciasto (każdą część osobno – podczas obróbki całego ciasto szybko uzyskałoby ono temperaturę pokojową i kleiło się) na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka – dowolny kształt, jedne z dziurką w środku, a tyle samo drugich bez otworu.
    Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy i pieczemy około 10 minut w temperaturze 190 stopni, aż się zarumienią.
    Upieczone ciasteczka bez dziurki smakujemy ulubionym nadzieniem i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką, lekko dociskając.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Marmolada pomarańczowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować