Kruche babeczki z kremem i truskawkami

0 (0 ocen)

Wyśmienite kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami . Są bardzo smaczne i efektowne , swoim wyglądem skuszą każdego .

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    330 gram mąki

    100 gram cukru pudru

    3 żółtka

    150 gram masła

    Krem budyniowy:

    0,5 litra mleka

    2 żółtka

    4 łyżki cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki mąki pszennej

    250 gram masła roślinnego

    Dodatkowo:

    1 kilogram truskawek

    tłuszcz do foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z kremem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche , zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki .
  • pieczenie 2. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem , każdą foremkę wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
  • krem 3. Z mleka odlewamy pół szklanki,wsypujemy obydwie mąki ,dodajemy żółtka i miksujemy mikserem.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym ,dodajemy rozmieszane mleko z budyniem i gotujemy budyń. Masło ucieramy do białości,ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Kremem wypełniamy upieczone babeczki.
  • dekoracja 4. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy i osuszamy . Dekorujemy babeczki wkładając w środek każdej babeczki po całej truskawce a po bokach układamy truskawki przekrojone na połowę . Babeczki są najlepsze na drugi dzień .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować