Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

  • wyświetlono: 394 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni.

logo
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
150g mąki tortowej
150g mąki krupczatki
150g masła o temperaturze pokojowej
50g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Crème pâtissière czyli krem budyniowy:
250 ml mleka
50g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
40g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:
truskawki ok. 8 szt.
40g galaretki truskawkowej (pół opakowania)

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Wylep foremki, możesz użyć formy na muffiny lub pojedynczych foremek na babeczki. Ponakłuwaj gęsto za pomocą widelca. Schłódź w zamrażalniku przez pół godziny a następnie upiecz w 180°C przez ok. 20 min. Pozostaw do całkowitego wystygniącia.

    Galaretka:
    Wsyp do szklanki i zalej 50 ml zimnej wody, odstaw na 10 min do napęcznienia. Następnie dolej jeszcze 70 ml tym razem gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia po czym wstaw do lodówki żeby galaretka zaczęła tężeć.

    Crème pâtissière:
    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj na jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie połącz. Wlej gorące mleko i mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki. Całość przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i będzie mieć konsystencję budyniu. Od momentu gdy zobaczysz pierwsze uwalniające się bąble powietrza gotuj jeszcze 2 minuty do całkowitego zaparzenia mąki. Zestaw z ognia, dodaj masło i wmieszaj je w ugotowany budyń. Przykryj kawałkiem folii spożywczej tak aby szczelnie przylegała do masy, zapobiegnie to utworzeniu się kożucha. Odstaw do ostygnięcia. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim babeczki.

    Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na babeczkach tworząc z nich jakby "szałasy " (zobacz na filmie). Truskawki posmaruj tężejącą galaretką. Twój deser jest gotowy, smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibabeczkikrem budyniowykruche babeczkicreme patissieretruskawki w glazurze

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche babeczki z morelami i bezami

Dodane przez: Mniam1

Kruche babeczki z morelami i bezami

Kruche, małe babeczki w kształcie...

Grzybki

Dodane przez: rzelkazag

Grzybki z migdałowym kremem budyniowym

Nie pamiętam czy w dzieciństwie...

b

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

Kruche babeczki z bitą śmietaną...

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Dodane przez: Elisa

Babeczki z kremem truflowym i powidłem śliwkowym

Krem truflowy idealnie pasuje do...

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego i kremówki

Dodane przez: Di bloguje

Kruche babeczki z kremem z serka homogenizowanego...

Babeczki są pyszne i zawsze się...

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

Dodane przez: igraszki losu

Francuskie babeczki z budyniem i truskawkami

Ciasteczka last minute z ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.