Królik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie opłucz , pokrój na kawałki, oprusz solą, pieprzem, vegetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj. Na patelni rozpuścić masło. Kawałki królika oprusz mąką i obsmaż .
2.Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki opłucz pokrój w plastry. Cebulę i pieczarki usmaż.
3.Przełóż do głębokiej patelni a na wierzch kawałki królika. Do patelni wlej 1/2 szklani wody. Całość duś pod przykryciem dotąd aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij kawałki królika a do wywaru dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj.
4.Gdy sos zgęstnieje ponownie do patelni włóż kawałki królika i posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub kaszą jęczmienną z dodatkiem surówki. Smacznego.
Komentarze