Królik z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięso z królika jest bardzo odżywcze, lekkostrawne. To przysmak moich wnuków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1/2 kg pieczarek
    1cebula
    4 ząbki czosnku
    1 szklanka śmietany 18%
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki masła
    sól.pieprz
    vegeta
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Królik z pieczarkami 1. Mięso dokładnie opłucz , pokrój na kawałki, oprusz solą, pieprzem, vegetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj. Na patelni rozpuścić masło. Kawałki królika oprusz mąką i obsmaż .
  • Królik z pieczarkami 2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki opłucz pokrój w plastry. Cebulę i pieczarki usmaż.
  • Królik z pieczarkami 3. Przełóż do głębokiej patelni a na wierzch kawałki królika. Do patelni wlej 1/2 szklani wody. Całość duś pod przykryciem dotąd aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij kawałki królika a do wywaru dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj.
  • Królik z pieczarkami 4. Gdy sos zgęstnieje ponownie do patelni włóż kawałki królika i posyp natką pietruszki. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub kaszą jęczmienną z dodatkiem surówki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować