Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

4.5 (161 ocen)

Królik pieczony z pieczarkami w słodkiej śmietance. Mięso jest delikatne , kruche , idealnie odchodzi od kości.

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1 opakowanie przyprawy do królika
    2 łyżki suszonej bazylii
    250 ml śmietanki 30%
    0,5 kg małych pieczarek
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami 1. Królika myjemy , osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki.
    Oprószamy przyprawami , odstawiamy na noc do lodówki.
  • 
Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami 2. Na patelni rozgrzewamy olej , przesmażamy mięso na rumiano z obu stron.
  • 
Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami 3. Pieczarki obieramy , myjemy , przekrawamy na pół.
    Do naczynia żaroodpornego/blaszki wlewamy śmietankę , układamy królika oraz pieczarki.
    Pieczemy bez przykrycia 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    W połowie pieczenia możemy przekręcić mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować