REKLAMA

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

wyświetlono: 4299 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Klasyka w przepysznym wydaniu. ;)

opublikowany: 13.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1 biała cebula
    200 g pieczarek
    500 ml drobiowego rosołu
    100 g masła
    2 łyżki mąki
    pół szklanki białego, półwytrawnego wina
    1 ząbek czosnku
    pieprz do smaku
    1 łyżka soli morskiej
    200 ml słodkiej śmietanki 18%
Ocena:

(średnia 4.5 z 172 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dzielimy na cztery części i wkładamy do garnka. Posypujemy solą i zalewamy wodą (aż się w całości pokryje), pozostawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej około sześciu.

    Następnie odsączamy mięso z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, królika obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Przesmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka (bez wody) i zalewamy rosołem. Gotujemy na średnim ogniu.
    Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Po 3 - 4 minutach dodajemy białe wino i dusimy kolejne kilka minut. Całość dodajemy do garnka.

    Ponownie rozpuszczamy masło, smażymy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i zalewamy śmietanką. Łączymy z mięsem i dusimy razem czterdzieści minut.

    Podajemy z lanymi kluskami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Królik w sosie śmietanowym

Polecam bardzo delikatne , smaczne mięsko.

kategoria: Dania główne sos śmietanowy opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 1167 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 2
Dodane przez: Katarzyna255 Katarzyna255

Królik w sosie śmietanowym

doskonały na niedzielny obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.10.2014 | wyświetlono: 775 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE