Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika dzielimy na cztery części i wkładamy do garnka. Posypujemy solą i zalewamy wodą (aż się w całości pokryje), pozostawiamy na minimum dwie godziny, a najlepiej około sześciu.
Następnie odsączamy mięso z wody i osuszamy papierowymi ręcznikami. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, królika obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przesmażone mięso wkładamy z powrotem do garnka (bez wody) i zalewamy rosołem. Gotujemy na średnim ogniu.
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem. Po 3 - 4 minutach dodajemy białe wino i dusimy kolejne kilka minut. Całość dodajemy do garnka.
Ponownie rozpuszczamy masło, smażymy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem i zalewamy śmietanką. Łączymy z mięsem i dusimy razem czterdzieści minut.
Komentarze