Królik w sosie śmietanowym

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Na moim stole często gości królik, dlatego staram się urozmaicać sposoby jego przyrządzania. Ta wersja bardzo smakowała mojej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • tuszka królika
    duża cebula
    2 marchewki
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ziele angielskie
    sól, pieprz(wdł. uznania)
    natka pietruszki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Królik w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę królika umyć, podzielić na kawałki i obsmażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, przełożyć do garnka i podlać wodą tak aby mięso zostało przykryte, wsypać przyprawy, dusić pod przykryciem ok. 30 min ,następnie dodać pokrojoną cebulę , marchew i śmietanę, dusić aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodać mąkę i zagotować. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

Porady

Podajemy z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować