REKLAMA

Królik w sosie śmietanowym

wyświetlono: 1435 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Na moim stole często gości królik, dlatego staram się urozmaicać sposoby jego przyrządzania. Ta wersja bardzo smakowała mojej rodzinie.

opublikowany: 09.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • tuszka królika
    duża cebula
    2 marchewki
    4 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    ziele angielskie
    sól, pieprz(wdł. uznania)
    natka pietruszki
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę królika umyć, podzielić na kawałki i obsmażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, przełożyć do garnka i podlać wodą tak aby mięso zostało przykryte, wsypać przyprawy, dusić pod przykryciem ok. 30 min ,następnie dodać pokrojoną cebulę , marchew i śmietanę, dusić aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodać mąkę i zagotować. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

Porady

Podajemy z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Królik w sosie śmietanowym

Polecam bardzo delikatne , smaczne mięsko.

kategoria: Dania główne sos śmietanowy opublikowany: 15.06.2016 | wyświetlono: 1177 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 2
Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami

Klasyka w przepysznym wydaniu. ;)

kategoria: lane kluski Dania główne Sosy opublikowany: 13.10.2014 | wyświetlono: 4315 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna255 Katarzyna255

Królik w sosie śmietanowym

doskonały na niedzielny obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 19.10.2014 | wyświetlono: 778 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE