Królik w sosie śmietanowym

  • wyświetlono: 1336 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na moim stole często gości królik, dlatego staram się urozmaicać sposoby jego przyrządzania. Ta wersja bardzo smakowała mojej rodzinie.

Piwowar
  • 60min

Składniki

tuszka królika
duża cebula
2 marchewki
4 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ziele angielskie
sól, pieprz(wdł. uznania)
natka pietruszki
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Królik w sosie śmietanowym

  • 1. Tuszkę królika umyć, podzielić na kawałki i obsmażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, przełożyć do garnka i podlać wodą tak aby mięso zostało przykryte, wsypać przyprawy, dusić pod przykryciem ok. 30 min ,następnie dodać pokrojoną cebulę , marchew i śmietanę, dusić aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodać mąkę i zagotować. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

Porady

Podajemy z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

królikobiadsos śmietanowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-13hdtow

Dodane przez: AniaKania

królik duszony w winie w sosie śmietanowo-rozmarynowym

Czyli zdrowe,smaczne danie - królik...

królik w sosie

Dodane przez: Neblina36

Królik w sosie

Delikatne mięso królika w pysznym...

image-163grue

Dodane przez: Mniam1

Królik w sosie paprykowym

Delikatne mięso z królika duszone...

Królik w sosie kurkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Królik w sosie kurkowym

Uwielbiam królika w sosie śmietanowym,...

królik

Dodane przez: elapolo

Królik w sosie śmietanowo koperkowym

Królik jest smaczny i bardzo delikatny....

Królik w sosie pieczarkowo marchewkowym

Dodane przez: AnetaJ

Królik w sosie pieczarkowo marchewkowym

Delikatne mięso z królika, wzbogacone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE