Takie krokiety przygotowuję, gdy mam nadmiar mrożonych kurek. Choć nieco pracochłonne, warto je przygotować od czasu do czasu, np. kurki zastępując pieczarkami.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
naleśniki: 3 szklanki mąki
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka
300g kurek
4 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 cebula
1 jajko
słodka i ostra mielona papryka
sól, pieprz
dodatkowo: 2 jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Krokiety z mięsem mielonym i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podane składniki zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, kurki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z cebulą podsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Gdy będzie już ścięte dorzucić podsmażoną cebulę z kurkami. Doprawić do smaku mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić.
2.Przestudzone mięso z kurkami przełożyć do miski, wbić jajko, dodać starty żółty ser i natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
3.Powierzchnię każdego naleśnika smarować farszem pozostawiając wolne brzegi. Złożyć brzegi z dwóch stron, następnie zwinąć całość w rulon. Tak przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze