Krokiety z mięsem mielonym i kurkami

4.83 (6 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie krokiety przygotowuję, gdy mam nadmiar mrożonych kurek. Choć nieco pracochłonne, warto je przygotować od czasu do czasu, np. kurki zastępując pieczarkami.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki: 3 szklanki mąki
    2 szklanki wody
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka
    300g kurek
    4 łyżki startego żółtego sera
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 cebula
    1 jajko
    słodka i ostra mielona papryka
    sól, pieprz
    dodatkowo: 2 jajka
    bułka tarta do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Krokiety

Krokiety z mięsem mielonym i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, kurki umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Razem z cebulą podsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Gdy będzie już ścięte dorzucić podsmażoną cebulę z kurkami. Doprawić do smaku mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić.
  • 2. Przestudzone mięso z kurkami przełożyć do miski, wbić jajko, dodać starty żółty ser i natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • 3. Powierzchnię każdego naleśnika smarować farszem pozostawiając wolne brzegi. Złożyć brzegi z dwóch stron, następnie zwinąć całość w rulon. Tak przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować