Krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym

4.93 (213 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące krokiety z mięsnym farszem :) Choć przygotowanie ich jest dość czasochłonne, to jednak ich smak z pewnością nam to wynagrodzi :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki: 2,5 szklanki mąki
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    300 g pieczarek
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    pół łyżeczki majeranku
    1 cebula
    1 jajko
    sól, pieprz
    ponadto: 2 jajka
    bułka do obtaczania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.93 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki połączyć i usmażyć placki z obu stron na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone. Gdy już będzie zarumienione dołożyć cebulę z pieczarkami. Ddoać, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
  • 2. Przestudzone mięso i pieczarki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać starty, żółty ser, natkę pietruszki i szczypiorek. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
  • 3. Naleśniki rozłozyć i posmarować mięsnym farszem, pozostawiając wolne brzegi. Następnie zwinąć w rulon i panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać np. z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować