Krokiety gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, wykroić błonki. Pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Zdjąć, na tym samym oleju podsmażyć posiekaną cebulę.
2.Paprykę, ogórki i kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Warzywa wraz z kukurydzą przełożyć do miski. Dodać podsmażonego kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko ze sobą wymieszać.
3.Składniki na naleśniki zmiksować. Ciasto powinno być lejące (jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody). Smażyć naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć w krokieta. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Komentarze