Krokiety bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 57 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W nawale dzisiejszych zajęć, znalazłem chwilę aby wklepać przepis. Post, jak i danie jeszcze gorące. Tak, był totalny chaos, bo i ciasto jeszcze robiłem, a to rosół, a to malowanie, pranie, sprzątanie i to, co lubię najbardziej, szopping. Ale wiecie co najśmieszniejsze było? Brak mąki. Zwykłej, pszennej mąki! Z samopszy, jest! Z płaskurki, jest! Kokosowa, grochowa, kasztanowa, z ciecierzycy...kufa, każda! tylko nie zwykła XD...dobrze, że mam sklep pod spodem! Makabra :P Taaa...szopping był od samego rana, w kilku sklepach...batoniki kupione :P pączki, banany...ale mąki niet! Nawet rano stałem pod sklepem, aż otworzą... :P Nie spojrzałem na zegarek, a wracać się to bez sensu już było. Ale summa, summarum...wszystko zostało zrobione, teraz pora na odpoczynek. Miłego weekendu ;)

  • 1 godz. 57 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    3 szalotki
    50 ml oleju
    1 puszka pomidorów krojonych
    1/2 szklanki ketchupu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
    300 g startego sera cheddar
    sól, pieprz
    Naleśniki:
    2 jajka
    szczypta soli
    1,5 szklanki mleka
    1,5 szklanki wody gazowanej
    2 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krokiety

Krokiety bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety bolognese 1. Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy mleko i wodę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko.
    Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
    Farsz:
    Na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekane szalotki. Dodajemy mięso, które smażąc, rozgniatamy na mniejsze kawałki.
    Do mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, ketchup i suszone pomidory. Smażymy na średnim ogniu redukując nadmiar płynu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
    Do wystudzonej masy dodajemy starty ser, dokładnie łączymy z mięsem.
    Na każdy naleśnik kładziemy po dwie łyżki farszu, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk.
    Całość zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować