Kremowy pasztet drobiowy

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, kremowy pasztet z wątróbki drobiowej. Łatwo go przygotować a smakuje wybornie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - wątróbki drobiowe: 500 gramów
    - duża żółta cebula: 1 sztuka
    - bulion drobiowy: 200 mililitrów
    - półwytrawne białe wino: 200 mililitrów
    - masło: 200 gramów
    - słodka śmietanka 30%: 100 mililitrów
    - estragon: 1 szczypta
    - cząber: 1 szczypta
    - szałwia: 1 szczypta
    - tymianek: 1 szczypta
    - małe korniszonki: 2 sztuki
    - grzyby w occie: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - klarowane masło: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Kremowy pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki czyścimy z tłuszczu i błon, kroimy w kawałki. Cebulę bardzo drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki masła i szklimy cebulę. Następnie dodajemy wątróbki i całość podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, wino, wsypujemy przyprawy. Wątróbki gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, na koniec odcedzamy.
  • 2. Do malaksera wkładamy wątróbki, dodajemy masło pokrojone na kawałki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Pod sam koniec podajemy bardzo drobno posiekane korniszonki i grzyby. Pasztet przekładamy do foremek, dekorujemy listkami szałwii i zalewamy rozpuszczonym klarowanym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować