Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków podana z grillowanymi boczniakami i chipsami z boczku

4.8 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna kremowa zupa podana z grillowanymi boczniakami, szczypiorkiem i chrupiącym boczkiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem
    500 g młodych ziemniaków
    łyżka masła
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól morska
    pieprz kolorowy
    2 ziela angielskie
    świeży liść laurowy
    macis (kwiat muszkatu)

    do podania:
    grillowane małe kapelusze boczniaków
    szczypiorek

    na każdą porcję po 2 plastry boczku
Wystaw ocenę:

4.8 (20 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Kremowa zupa z młodej cebulki i ziemniaków podana z grillowanymi boczniakami i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy chwilę na maśle, powinna się tylko zeszklić. Do cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, szczypiorek, sól, ziele angielskie, liść laurowy pozbawiony nerwu oraz macis. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy, żeby była idealnie gładka. Do przetartej zupy dodajemy śmietanę i podgrzewamy, aż zabulgocze. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na grillu elektrycznym lub patelni grillowej grillujemy boczniaki, na koniec je lekko solimy.

    Boczek również grillujemy, aż równomiernie się zrumieni. Plastry boczku układamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Każdą porcję zupy posypujemy szczypiorkiem i układamy kilka kapeluszy boczniaków. Na brzegu miski układamy dwa chipsy z boczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Boczek wędzony Ziemniaki Dymka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować