Delikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
4 średniej wielkości ziemniaki
150 g boczniaków
1 łyżka masła
1 mała cebula
5 liści kapusty pekińskiej
1 duża marchew
150 g serka twarogowego z ziołami
1 łyżka mąki
świeży lubczyk
sól, pieprz
Kremowa zupa z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy 30 min od zawrzenia. Zbieramy szumowiny.
Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min.
Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do miękkości warzyw.
Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały czas mieszając. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym lubczykiem.
Komentarze