Kremowa zupa z selera i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cudownie aksamitna zupa, o jakby lekko orzechowym smaku. Dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników i energii do działania w chłodne jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • seler korzeniowy - 400 g
    ziemniaki - 300 g
    cebula – 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    liść laurowy – 1 szt.
    masło – 1 łyżka
    oliwa – 2 łyżki
    sól himalajska - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    bulion drobiowy - 1 l
    śmietana kremówka – 100 ml

    DO PODANIA:
    szynka serrano – 2 plastry
    świeży tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka Krem Ser

Kremowa zupa z selera i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek.
  • 2. Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do rondla i smażyć przez chwilę. Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Wyjąć z garnka liść laurowy, a zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, jeszcze raz doprawić do smaku i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
  • 4. Plastry szynki serrano pokroić i podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać z podsmażoną szynką i listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Seler Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować