Kremowa zupa z selera i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Podsmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek.
2.Ziemniaki i seler obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do rondla i smażyć przez chwilę. Następnie wlać bulion, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Zagotować i gotować, aż warzywa będą miękkie.
3.Wyjąć z garnka liść laurowy, a zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę, jeszcze raz doprawić do smaku i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
4.Plastry szynki serrano pokroić i podsmażyć, aż będą chrupiące. Zupę podawać z podsmażoną szynką i listkami tymianku.
Komentarze