Kremowa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybka zupa z kalafiora zasmakuje dorosłym i dzieciom. Można ją podawać z makaronem lub grzankami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kalafior około 800 g
    1 cebula
    2 ziemniaki
    2 małe marchewki
    1l bulionu
    100ml kremówki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Przyprawy do smaku
    Zielona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior płuczemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Inne warzywa również płuczemy i obieramy ze skórki. Cebule, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystko razem z kalafiorem wsypujemy na patelnię dodajemy oliwę i lekko dusimy.
    Gdy warzywa zmiękną zdejmujemy patelnię z palnika. Wsypujemy podsmażone warzywa do bulionu. Dodajemy kremówkę, sól i inne przyprawy ( według własnego gustu) i zagotowujemy. Następnie miksujemy zupę blenderem na krem. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
    Podajemy z makaronem lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować